Vandaag stond de derby van Yerseke tegen Spijkenisse te gebeuren, waarbij Volharding met 2 punten uit 3 wedstrijden en Olympia met 7 punten uit 4 wedstrijden, resp. de vijfde en de eerste plaats in de competitie bekleedden. Volharding, dat hun enige twee punten te danken had aan winst op ZKV(13-6) en het onderspit delfde tegen Voltreffers(7-17) en OJC(16-12). Olympia kon terugkijken op winst tegen OJC(18-9), Oranje Zwart/De Hoekse(12-18), ’t Capproen(20-7) en een gelijkspel haalde bij Voltreffers(9-9).

Het was deze zaterdag een dag, dat “buienradar” het slecht met de korfballende teams voorhad. Op weg naar de bestemming had het nog fors geregend, maar tegen de aanvang van de wedstrijd, brak de lucht open en werd het zelfs van tijd tot tijd zonnig. Het was deze middag rond de zestien graden Celcius, met nauwelijks windkracht over het veld aan de Hogenweg 2 in het idillisch vissersdorp Yerseke. Zou dit een voorteken zijn?

Klokslag 15:30 uur floot scheidsrechter R. van Sluijs voor de aanvang van de eerse helft en Volharding gooide uit. Minutenlang was het voor beide teams aftasten, maar vond niemand de korf! Wie zou de openingsscore pakken en misschien de trent voor de wedstrijd zetten. Olympia trok, na vijf minuten speeltijd, aan het langste eind en scoorde de 0-1(Mitchel). Niet lang erna was daar het tweede punt(7’; 0-2 Shane) en was dit een prima begin van de formatie o.l.v. Peter Buitendijk. Deze lijn zou moeten worden doorgezet, maar foutjes in de verdediging waren de aanleiding voor de scheids, om hiervoor te fluiten. Een strafworp ging nog mis, maar het aandringen van Volharding deed in deze fase van de wedstrijd de bilnaad op elkaar klemmen! Na nog enkele vrije kansen was daar dan toch de tegentreffer van de thuisploeg(12’; 1-2) uit een kort schot. Olympia zette dit direct in dezelfe minuut recht, uit de eerstvolgende aanval en met een uitstekend afstandsschot(12’; 1-3 Andre). Tot aan halverwege de eerste helft waren er aanvallen van beide zijden, die in de uiteindelijke afronding, geen korf wisten te treffen en waar het bezoekende team aan het korste eind trok(17’; 2-3). De wedstrijd verliep niét zonder kleerscheuren, want Eline werd tegen de grond gelopen, waardoor deze even moest worden onderbroken. Net één van die momenten in confrontaties met de opponenten, als stevige Zeeuwen, die niet alleen de spreuk hanteren, als: “Oons bin zunig, heej!”, maar ook die van: “Wielle wille winne, heej!” Wederom een gevaarlijk moment, toen Volharding weer eens een vrije bal werd toegekend, maar verzuimde te scoren(21’). Pfffff! Olympia kon echter géén moment vinden, om hun schoten af te ronden, maar vond in de 25’ dan toch de korf, uit een afstandsschot (2-4 Tanya). Dit gaf de Spijkenissers weer enigszins lucht, om te werken aan een grotere voorsprong. Een bovenhandse score(27’) van Jan werd afgekeurd, terwijl hij kort ervoor een ovetreding had begaan door de bal uit de handen van zijn tegenstander te tikken, aldus de scheids. In dezelfde minuut forceerde de ploeg uit Yerseke een strafworp aan de andere zijde, maar wist deze niet te benutten. Een veel voorkomend feit bij Volharding. Foutjes slopen in de verdediging bij Olympia en dat kostte hen de 3-4, uit wederom een toegekende strafworp. Als je zoveel kansen krijgt, dan gaat er ook wel eentje in! Maar Olympia kreeg óók hun kansen. Zo was er gemiste vrije bal(29’) en een verworven strafworp(30’), die er aan de achterkant van de korf op de rand kwam en er uitrolde. Ook liet het samenspel te wensen over en kostte Olympia de ‘kop’. In de 32’ was daar dan nog wel  een afstandsschot van Andre(3-5), maar Volharding wist aan te sluiten(33’; 4-5). In de volgende aanval werd dit afgestraft(33’; 4-6 Shane), maar het aandringen van Volharding bleef en de Olympia verdediging faalde tweemaal, tijdens een afstandsschot(34’; 5-6) en een weggegeven strafworp in de laatste minuut van de eerste helft(6-6). Dit had Olympia toch anders voor ogen gehouden!

De tweede helft mocht Olympia van start gaan en legde Volharding al direct het vuur aan de schenen en wist in de 37’ een strafworp te forceren, na een uit handen geslagen bal, tijdens een bovenhands schot. Raak(6-7 Mitchel)! Deze stand was nog niet op het scorebord gewijzigd, toen Olympia de volgende er al inlegde, uit een handige draai en kort schot(38’; 6-8 Shane). Dit was een voorbeeldige start van de tweede helft en mocht Olympia niet uit handen geven, als in de eerste helft zich voordeed. Bamm! In de volgende minuut werd de volgende er ingelegd, deze keer uit een afstandsschot(39’; 6-9 Eline). Waar gehakt wordt vallen spaanders, zoals het spreekwoord luidt en dat kan ook voor de verdiging gelden. De opponenten scoorden, door een slecht bewaakte dame en met een kort schot vanachter de paal(40’; 7-9). Nog diezelfde minuut kon Olympia dit rechtzetten met een klinkend afstandsschot(7-10 Tanya) en het gaatje weer op drie punten brengen. Toch waren er dan weer die kleine foutjes in de verdiging, waar de scheids zijn oordeel over moest vellen. Een strafworp zette de Zeeuwen op 8-10(41’). Olympia liet de kaas niet van het brood eten en zette via een alternatieve doorloper de teller op 8-11(41’ Nienke) en deed twee minuten later nog maar eens een duit in het zakje, om de score naar een ruime 8-12 te brengen(43’ Nienke). Met deze potentie zat er méér in en de kansen lagen even voor het oprapen, maar misten helaas de afronding, na oa. een mooie aktie en 1-2 combinatie. Volharding wissel een dame(48’). Er was al enige tijd verstreken, dat er geen score was voortgekomen uit de aanvallen van Olympia en het gemor liet enigszins van zich horen. Niet nodig, kom op, schouders eronder en we zijn niet van suiker. Daar was dan de verlossende treffer, na acht minuten buffelen rond de korf van de Yersekers….Yersekanen….Yersekemers of zoiets, laten we ze voor de verandering “Volharding” noemen(51’; 8-13 Shane). In de 55’ moest het spel worden stilgelegd, nadat Jan in een sprongduel zijn rug had verrekt, verdraaid, nadat hij door zijn tegenspeler moest worden ‘opgevangen’. Na de spelhervatting wisten de Olympianen gelijk de wedstrijd verder naar zich toe te trekken en volgende daar de 8-14, uit een rebound en bovenhands schot(57’ Mitchel). In de volgende minuut was het weer raak, uit een voortreffelijk afgemaakte doorloper (58’; 8-15 Nienke). Met nog zo’n tien minuten te gaan kon men nog niet op de lauweren rusten, maar was er toch reden voldoende voor Peter, om de wissels in te zetten. Glenn kwam erin voor Jan(60’), die het óók enigszins moest ontzien, met zijn ‘rugprobleem’. Een doorloper van een dame strandde tegen de korf, maar nog net een minuut in het veld en invaller Glenn scoorde met een afstandsschot de 8-16(61’). De tegenstanders konden geen vuist maken, want hun kansen werden niet in punten omgezet. In de 62’ werd Nadine gewisseld voor Eline de Zeeuw en kon de ploeg de laatste fase van de wedstrijd gaan opmaken. Daarbij werd er bij  Eline vd W. nog onhandig op de hand gestaan(64’), nadat zij op de grond was terecht gekomen en moest vier minuten later de wedstrijd nogmaals worden stilgelegd, nadat Tanya, in een vangduel, over de benen van de tegenstandster was geduikeld. In de tweede minuut van de blessuretijd wist Olympia nog verder op hun tegenstanders uit te lopen, na een zuiver afstandsschot(72’; 9-17 Mitchel)……… Hangguh! Er waren best wat momentjes geweest, dat de wedstrijd was stilgelegd, dus werd er nog even doorgespeeld. In een wonderlijke bal wist Eline vd W. het allerlaatste punt(74’; 9-18) van de wedstrijd te verzilveren, waarna de scheidsrechter direct voor het eindsignaal floot. De Olympianen in hun nieuwe shirt, gesponsord door J.Buijse & Zn. BV Staalbouw, konden terugkijken op een geslaagde wedstrijd en dat werd aan de zijkant, nabij de dugout, nog eens lichtelijk opgehaald. De geblesseerde Lennart had hierover nog een klare mededeling: “Jullie hebben gewonnen!” en “het mooiste van de wedstrijd was de tweede helft, met zeven punten op rij, van 8-10 tot en met 8-17”. De ploeg bedankte óók het tweekoppig meegereisde publiek, Sacha en Hans.

In poule 4G staat Olympia 1 nog fier bovenaan, met negen punten, op de voet gevolgd door OJC, met één puntje minder en is er een gaatje gevallen met Voltreffers, dat dit weekend verrassend verloor van OJC en nu vijf punten heeft, maar met nog een wedstrijd minder gespeeld.

Volgende week, zat. 7 oktober, is het een rustdag voor OS1 en 14 oktober moet men in de laatste wedstrijd van de 1e helft veldseizoen, uit tegen ZKV in Zuidland.

Olympia: Nadine, Tanya, Mitchel en Shane; Eline vd W., Nienke, Andre en Jan.

Reserve: Eline d.Z., Glenn. Coach: Peter Buitendijk. Scheidsrechter: R. van Sluijs.

 

Poule 4G

# Team Gespeeld Punten Gewonnen Verloren Gelijk Goals voor Goals tegen Doelsaldo Pt in mindering
1 Olympia (S) 1 5 9 4 0 1 83 46 37 0
2 OJC ’98 1 5 8 4 1 0 83 54 29 0
3 Voltreffers 1 4 5 2 1 1 55 43 12 0
4 ZKV (Zu) 1 4 4 2 2 0 32 43 -11 0
5 Volharding/Emergo 1 4 2 1 3 0 41 57 -16 0
6 Oranje Zwart/De Hoekse 1 4 1 0 3 1 42 65 -23 0
7 ‘t Capproen 1 4 1 0 3 1 32 60 -28 0